barwne jedzenieciasto dyniowedyniadyniowe latteFoodJedzeniepumkin souppumpkin piepumpkin spice lattezupa dyniowazupa krem dyniowa
Trzy jesienne przepisy na wykorzystanie dyni!
Gdy przychodzi jesień myślę tylko o jednym - o DYNI! Jestem jej miłośniczką i z chęcią wykorzystuje ją we wszelkich przepisach. Dziś przygotowałam dla Was trzy dyniowe klasyki. Ja je uwielbiam a Was zapraszam do gotowania! :)
DYNIOWA ZUPA KREM
Składniki:
- 500 g dyni po obraniu
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 pomidor
- 1,5 szklanki bulionu
- 0,5 szklanki śmietany 30%
SPSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaczynamy od obrania dyni i wyjęcia pestek. Kroimy dynie oraz obrane ziemniaki w kostkę. W większym garnku na maśle należy zeszklić cebule oraz dodać posiekany czosnek. Dodajemy dynie, ziemniaki oraz przyprawy. Przez 5 minut smażymy na małym ogniu. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy wszystko przez 10-15 minut. Następnie dodajemy miąż pomidora i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po gotowaniu należy wszystko zblędować.
Smacznego!
PUMPKIN PIE
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50–60 g wody
- odrobina soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru (opcja)
Nadzienie:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki kremówki
- 1–1,5 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Przygotowujemy kruche ciasto i podpiekamy je w piekarniku przez 15 minut następnie mieszamy wszystkie składniki nadzienia i wylewamy na ciasto. Pieczmey w 180 stopniach przez 45 minut.
Smacznego!
PUMPKIN SPICE LATTE
Składniki:
- espresso
- melko najlepiej 3,5%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- laska wanili
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- dwie łyżki puree z dyni
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
W moim dyniowym przpeiśniku nie mogło zabraknąć dyniowego latte! A najlepsze jest to, że można je zrobić szybko i w domowych warunkach. Jeśli nie macie ekspresu to nic straconego ponieważ w dyniowym latte najważniejszy jest syrop.
Do rondelka wlewamy wodę oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Gotujemy tak długo, ciągle mieszając, aż powstanie konsystencja syropu. Mi to zajęło ok. 10 minut. Następnie do syropu dodajemy puree i mieszamy. Do ciepłego mleka wlewamy syrop ( wedle uznania np. ok. łyżeczkę) i dolewamy espresso.
I to tyle! tak właśnie powstaje najlepsza jesienna kawa ;) Pozostały syrop można przechowywać nawet dwa tygodnie! :)
Mam nadzieję, że post Wam się spodobał i skorzystacie z przepisów!
8 Comments
Uwielbiam krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńZ chrupiącymi grzankami jest przepyszny ;)
UsuńZupa krem z dyni to moje, kulinarne must have! <3
OdpowiedzUsuńNa przyszły weekend wykombinuje ciasto :D
Pozdrawiam serdecznie!
Dla mnie dyniowy sezon mógłby trwać cały rok <3 Pozdrawiam :*
UsuńPrzepiękne zdjęcia, aż chce się spróbować!
OdpowiedzUsuńTo prawda na samą myśl myślę o powtórce :D
UsuńMmmm idealny obiadek i deser jednego dnia! Aż ślinka cieknie. Pozdrawiam serdecznie ☺
OdpowiedzUsuńDokładnie o tym myślałam żeby skomponować taki zestaw, pozdrawiam ;)
Usuń