barwne gotowaniecinnamoncinnamon rollscukiernikcynamonkigotowanieJedzenieKitchenKuchniaPrzepissłodyczewypieki
Cinnamon Rolls czyli Cynamonowe Ślimaczki
Witajcie kochani! Zakładając, że każdy z Nas więcej czasu przebywa ostatnimi czasy w domu mamy wreszcie chwile na przyjemności, na które zazwyczaj nie starcza nam dnia. Ja z tego powodu mocno wzięłam się za kuchenne wypieki i szlifuje moje zdolności w różnych, ciekawych, słodziutkich przysmakach. Ostatnio zdecydowałam się na słynne Cinnamon Rolls, które wyszły naprawdę genialnie! Stąd mój pomysł, aby podzielić się z Wami przepisem na te wyśmienite ślimaczki! To co czas na wspólne kuchenne wypieki? Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszły oraz co teraz u Was króluje na talerzach, chętnie skorzystam z Waszych pomysłów ;)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
250 ml ciepłego mleka
30g drożdży świeżych
500 g mąki
50g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70g rozpuszczonego masła
NADZIENIE:
70 ml rozpuszczonego masła
20g cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
1/4 szklanki cukru
skórka cytryny (wedle uznania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże dokładnie rozetrzeć z łyżką cukru oraz łyżką mąki w 50 ml mleka. Poczekać aż zaczyn wyrośnie. Powinno to trwać ok. 10 min.
Następnie przewsiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i sól. Mieszami i robimy wgłębienie. Wlewamy zaczyn oraz reszte mleka. Mieszamy i dodajemy jajko i żółtka. Po kilku minutach wyrabiania (ręcznego lub mikserem planetarnym z tzw. hakiem) dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy kolejne kilka minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Następnie przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie :) Ja włożyłam do wyłączonego piekarnika wcześniej nagrzanego na ok. 40 stopni. Czekałam aż wyrosnie ok. 30 min.
Po tym czasie układamy ciasto na blat lub stolnice, ugniatamy aby pozbyć się powietrza i dzielimy na dwie częśći. Obie częśći rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i wymiary ok. 30cmx30cm. Smarujemy placki masłem i posypujemy cynamonem z cukrem i skórką. Zawijamy ciasto w roladki i kroimy na paski ok. 2 cm powinno wyść ok 12 roladek. Kładziemy na blaszce i zostawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozbijamy białko które zostało nam z jajek z 1/4 szklanki mleka i smarujemy nasze roladki.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Najlepiej kontrolować kolor :)
Można dodać lukier lub posypać je cukrem pudrem :) Ja jadłam bez tych dodatkow bo i tak sa bardzo słodkie :)
SMACZNEGO ! :)
13 Comments
Super przepis! Szukałam łatwego przepisu na te cinamon rolls i ogromnie się cieszę, że trafiłam na Twój! Wyglądają pysznie, biorę się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, życzę samych udanych wypieków <3 Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńWłasnie chętnie bym coś upiekła, ale u nas trudno z drożdżami świeżymi oraz tymi słusznymi. Jednak jak skończy się Corona to chętnie je upiekę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Weronika S.
pasjeweroniki.blogspot.com
Mam nadzieję, że będzie to jak najszybciej, pozdrawiam ;)
UsuńŚwietny przepis. Jak tylko znajdę gdzieś drożdże to na pewno wypróbuje. Pozdrawiam, poulciak:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdą smakowicie, pozdrawiam :D
UsuńSzukałam przepisu na coś pysznego, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie będziesz żałować <3
UsuńJA jadłęm jeszcze polane czekoladą lub lukrem obłęd :D
OdpowiedzUsuńNie kuś, bo będę musiała robić jeszcze raz :D
UsuńOj, muszę w końcu spróbować je zrobić!
OdpowiedzUsuńMój blog♥
Zdecydowanie warto się za nie zabrać, pyszności <3
UsuńThese look incredible!
OdpowiedzUsuń